NATO organizează joi și vineri cel mai mare și mai complex exercițiu internațional de apărare cibernetică din istoria sa.   Exercițiul include noi sisteme cibernetice și integrează elemente tehnice și strategice, permițând națiunilor participante să practice întregul lanț de comandă în rezolvarea unui incident cibernetic la scară largă. 

„Nevoia unor astfel de colaborări unice precum Locked Shields a devenit mai critică decât oricând – în timpul pandemiei am asistat la o tendință crescândă de lucru la distanță, dependență de sistemele virtuale și, de asemenea, o creștere a numărului și sferei de atacuri cibernetice. Acest exercițiu permite națiunilor participante să practice rezolvarea incidentelor cibernetice în cel mai complex și intens loc de joacă posibil ”, a spus colonelul  Jaak Tarien, directorul hubului de apărare cibernetică acreditat de NATO.

„Locked Shields subliniază necesitatea ca diferiți experți să împărtășească expertiza și să lucreze în strânsă cooperare pentru cele mai eficiente soluții de apărare cibernetică”, a adăugat Tarien.

Potrivit lui Carry Kangur, șeful exercițiilor cibernetice la CCDCOE, exercițiul din acest an a atins cel mai înalt nivel de complexitate organizațională din istoria exercițiului:

„Reflectând amenințările cibernetice din lumea reală, exercițiul va aborda protecția serviciilor vitale și infrastructură critică care este fundamentală pentru ca societățile moderne să funcționeze. Acestea includ infrastructura informațională critică, alimentarea cu energie electrică și apă și sistemele naționale de apărare, LS21 introducând mai multe sisteme noi cu capacități îmbunătățite. De exemplu, pentru prima dată, exercițiul implică un sistem de control al misiunii prin satelit, necesar pentru a oferi conștientizare situațională în timp real pentru a ajuta la luarea deciziilor militare. ”

Exercițiul anual de apărare a rețelei în timp real este o ocazie unică pentru apărătorii cibernetici naționali de a practica protecția sistemelor informatice naționale și a infrastructurii critice sub presiunea unui atac cibernetic sever.

Sursa text și foto: ccdcoe.org