NATO anunţă că, în 2021, aeronavele alianţei au fost ridicate de la sol de 370 de ori pentru a verifica, deasupra Europei, aeronavele care zburau, neanunţate, în apropiere de spaţiul aerian aliat. 80% dintre aceste misiuni ale NATO au fost realizate ca răspuns la zborurile aeronavelor militare ale Rusiei.

Cele mai multe dintre interceptările din 2021 au avut loc în regiunea baltică, unde NATO desfăşoară o misiune de poliţie aeriană pentru Estonia, Letonia şi Lituania, mai transmite NATO. Alte misiuni similare sunt desfăşurate pentru Albania, Muntenegru, Macedonia de Nord şi Slovenia, însă aliaţii oferă sprijin şi apărării spaţiul aerian al României, Bulgariei şi Islandei.

Interceptările s-au desfăşurat fără incidente, aeronavele NATO fiind ridicate de la sol pentru a identifica anumite avioane şi pentru a le escorta în afara spaţiul aerian aliat.  Foarte puţine dintre aeronavele interceptate în 2021 au şi intrat în spaţiul aerian aliat.

În Europa, peste 60 de aeronave NATO se află în alertă tot timpul, pregătite pentru a răspunde la zboruri militare neanunţate, precum şi la zboruri civile care încetează comunicarea cu controlorii de trafic aerian, din cauza unor probleme tehnice sau a unor deturnări.

Sursa foto: NATO