La mai bine de un secol după primul zbor cu propulsie pe Pământ, NASA intenționează să demonstreze că este posibil același lucru și pe altă planetă, respectiv pe Marte, informează phys.org.

Transportat la bordul navei spațiale ,,Marte 2020” care ajunge joi pe ,,planeta roșie”, micul elicopter Ingenuity(Ingeniozitate) va avea mai multe provocări de depășit – cea mai mare fiind atmosfera marțiană rarefiată, unde gravitația este doar o treime cât cea de pe planeta noastră.

Ingenuity s-ar putea numi elicopter, dar aduce mai degrabă o mini-dronă. Cu o greutate de doar 1,8 kilograme, palele sale sunt mai mari și se rotesc de aproape cinci ori mai repede – 2.400 de rotații pe minut – decât ar trebui să o facă pentru a se ridica de pe Pământ.

Însă are parte de ajutor din partea planetei Marte, Ingenuity are patru picioare, este în formă de cutie, iar patru pale din fibră de carbon sunt montate pe două rotoare aflate în direcții opuse. Are două camere, calculatoare și senzori de navigare.

Este de asemenea echipat cu celule solare pentru a-și reîncărca bateriile, mare parte din energie fiind folosită pentru a genera căldură în timpul nopților marțiene reci, unde temperaturile scad la minus 90 de grade Celsius.

Elicopterul a fost ancorat de dedesubtul roverului Perseverance pentru a parcurge drumul spațial, iar vehiculul îl va lăsa pe suprafață odată ce aterizează și se deplasează de acolo.

Misiunea americană de explorare marțiană va lansa și roverul Perseverance la suprafață, care la rândul lui va aduna mostre de sol și va încerca să producă oxigen din dioxid de carbon.

Foto și video: NASA