NASA a testat, sâmbătă, cele patru motoare principale ale a rachetei Space Launch System (SLS), care va lansa misiunea Artemis I pe Lună, au fost pornite simultan pentru prima oară, pentru a proba puterea de lansare a rachetei.

Planul de testare prevedea ca cele patru motoare RS-25 ale rachetei să declanșeze pentru mai mult de opt minute – același timp necesar pentru a trimite racheta în spațiu după lansare. Echipa a finalizat cu succes numărătoarea inversă și a aprins motoarele, dar motoarele s-au oprit cu un minut înainte.

Testul la ,, foc fierbinte” a inclus încărcarea a 733.000 de kilograme de oxigen lichid și hidrogen lichid – reflectând procedura de lansare inversă – și aprinderea motoarelor.

“Testul de sâmbătă a fost un pas important înainte pentru a ne asigura că etapa centrală a rachetei SLS este pregătită pentru misiunea Artemis I și pentru a transporta echipajul în misiunile viitoare”, a declarat administratorul NASA Jim Bridenstine, care a participat la test.

,,Nu a declanșat pe întreaga durată, echipa a lucrat cu succes pe numărătoarea inversă, a aprins motoarele și a câștigat date valoroase pentru a ne informa drumul înainte ”, a mai spus sursa citată.

Echipele evaluează datele pentru a determina ce a cauzat oprirea timpurie și vor vedea ce trebuie corectat.

Sursa: NASA

Foto: NASA Television