Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a declarat  că SUA au avertizat Rusia doar cu câteva minute înainte de atacul cu rachete asupra poziţiilor proiraniene în Siria, un interval de timp pe care l-a descris ca fiind inadecvat, după ce anterior diplomaţia rusă condamnase acest atac, relatează RIA Novosti, Interfax şi Reuters, preluate de Agerpres.

“Militarii noştri au fost avertizaţi cu patru-cinci minute înainte de atac. Chiar dacă amintim aici mecanismul de ‘evitare a conflictelor’ în relaţiile dintre militarii ruşi şi americani, acest tip de înştiinţare nu are nicio valoare, ni s-a spus când lovitura era deja pe cale să se producă”, a afirmat Lavrov.

În acest context, ministrul rus de externe a lansat un apel către SUA la reînnoirea contactelor cu Moscova în dosarul sirian pentru a clarifica poziţia preşedintelui Joe Biden cu privire la Siria, relevă Interfax.

În plus, şeful diplomaţiei ruse a declarat că SUA se află ilegal pe teritoriul Siriei, încălcând toate normele dreptului internaţional, inclusiv rezoluţiile Consiliului de Securitate privind reglementarea situaţiei în Siria.

Biden a dispus joi atacuri aeriene militare americane în estul Siriei împotriva unor facilităţi aparţinând a ceea ce Pentagonul a spus că sunt miliţii susţinute de Iran, într-un răspuns proporţionat la atacurile cu rachete împotriva ţintelor SUA din Irak.

Rusia a condamnat vineri bombardarea de către SUA a poziţiilor miliţiilor proiraniene în Siria, primul atac militar ordonat de preşedintele Joe Biden de la învestirea sa în funcţie.