Mare aglomerație pe Marte în aceste zile. „Hope”, nava spațială orbitală care aparține Emiratelor Arabe Unite și sonda chineză „Tianwen-1”  au intrat deja în atmosfera ,,planetei roșii”. O a treia navă urmează să ajungă pe Marte cel mai probabil pe 18 februarie.  Este vorba despre roverul american „Perseverence”, aparținând NASA.  

Distanța dintre Pământ și Marte se schimbă constant din cauza vitezei lor diferite în jurul Soarelui, prin urmare fereastra optimă de lansare pentru misiuni este doar o dată la 26 de luni, când planetele se apropie cel mai mult.

Cu toate acestea, ”planeta roșie” este deja observată îndeaproape.

De la lansarea sa în 2016 și intrarea sa pe orbita planetei Marte, un instrument numit Color and Stereo Surface Imaging System (CASSIS) a fost folosit pentru a spori cunoștințele oamenilor de știință despre suprafața planetei.

Camera se deplasează cu Orbiterul Exomars Trace Gas al Agenției Spațiale Europene (Esa), care studiază metanul și alte gaze rare din atmosfera marțiană.

Scopul tehnic al CaSSIS este de a analiza potențialele locuri de aterizare pentru viitoarele misiuni – una dintre acestea fiind misiunea Exomars a Esa, care urmează să fie lansată în 2022.

Cu toate acestea, ca parte a activităților sale științifice, a observat, de asemenea, o varietate de minerale, canioane, cratere și alte caracteristici geologice la suprafață.

Imaginile, care au fost publicate pe Instagram, arată și depuneri de îngheț și furtuni de praf.

 

Sursa: BBC

Foto: ESA/ROSCOSMOS/CASSIS