Numărul 2 în NATO, Mircea Geoană, a vorbit la Digi24 despre Rusia, care recurge la „o derivă represivă în interior și o agresivitate accentuată în plan exterior” și despre cum se pregătește alianța nord-atlantică să răspundă acestei provocări. Un alt factor important luat în considerare este China, care „uneori abuzează” de avansul tehnologic pe care l-a obținut, mai spune Geoană.

,,Asistăm la o situație în care Federația Rusă încearcă să ne creeze dificultăți. Avantajul Alianței atlantice e că suntem 30 de națiuni, că suntem un gigant economic – țările noastre reprezintă peste 50% din produsul intern global -, că suntem o forță militară redutabilă și fără egal. Suntem întotdeauna capabili să ne adaptăm și la riscuri de natură ceva mai insidioasă, mai perfidă, undeva sub nivelul Articolului 5 de apărare și securitate mutuală între toți aliații”, a spus adjunctul șefului NATO.

,,Pentru prima dată – și mă refer și la ascensiunea Chinei, care este un alt factor global extrem de semnificativ, asistăm la un potențial risc ca acest avantaj tehnologic pe care Occidentul l-a avut și îl are în continuare să fie erodat. Aici, Federația Rusă joacă poate mai puțin, în sensul că sunt relativ avansați în zona pur militară tradițională. China, care are o forță economică mult mai mare, vine cu elemente legate de tehnologie, de inteligență artificială, de chestiuni legate de modul în care folosesc și uneori abuzează de avansul tehnologic pe care l-au căpătat, inclusiv din punct de vedere militar”, a mai spus Geoană.

Interviul integral AICI