Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, susține că, în acest moment, nu sunt anticipate riscuri din partea Rusiei la adresa securității statelor membre NATO aflate în proximitatea spațiului ex-sovietic. Într-o intervenție în exclusivitate la Realitatea Plus, a afirmat că linia de negociere a Alianței este de a ajunge la o înțelegere cu Moscova, fără a-și încălca principiile.

Aș vrea să facem o distincție între reacția NATO în cazul Ucrainei și cel al României. Pentru România, orice atac ar atrage răspunsul Alianței noastre. Când e vorba de Ucraina, NATO sprijină din punct de vedere practic și politic acest partener al nostru. Ați observat că sunt și state aliate care pe plan bilateral susțin capacitatea de autoapărare a Ucrainei.

Azi, pentru a fi extrem de clar, nu anticipăm riscuri la adresa securității statelor NATO, dar nu putem exclude, deși încurajăm dialogul, ca în Ucraina sau în jurul Ucrainei să existe elemente de natură militară sau acțiuni de destabilizare severă a acestui stat.

Noi vrem să arătăm, de o natură perfect credibilă, că suntem perfecți pregătiți să ne apărăm teritoriul și aliații,” a afirmat Mircea Geoană, într-o intervenție la Realitatea Plus.