Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a declarat, duminică, că războiul va mai dura şi este prevăzută o amplificare a conflictului pe flancul estic al Alianţei.
„Noi încurajăm o soluţionare politică, cerem Federaţiei Ruse să încheie neîntârziat acest război inuman şi ilogic, să îşi retragă forţele şi să intre de o manieră onestă în negocieri diplomatice cu Ucraina. Din păcate, ceea ce vedem pe teren nu indică acest lucru, există o formă de regrupare a forţelor ruseşti în zona de nord, în zona Kievului, o consideram mai degrabă o repliere tactică din dorinţa de a-şi completa pierderile masive pe care le-au suferit şi pentru a fixa forţele ucrainene în jurul capitalei Kiev”, a declarat Geoană, care a luat parte la o ceremonie de celebrare a Zilei NATO în România. Evenimentul s-a desfăşurat la sediul Ministerului Apărării Naţionale.
Mircea Geoană a mai afirmat că este prevăzută o amplificare a confruntării pe flancul estic şi în sud „ceea ce face ca deocamdată să nu întrezărim condiţii reunite pentru o soluţionare politică. Estimarea noastră este că acest conflict va mai dura” .

Conform secretarului general adjunct al NATO, nu există riscuri iminente privind utilizarea armelor chimice sau nucleare de către Rusia. 

„Nu vedem riscuri iminente cu privire la intenţia Federaţiei Ruse de a utiliza arme chimice sau nucleare, dar ceea ce am văzut în practica Federaţiei Ruse, inclusiv în comunicarea sa strategică în anii precendenţi, indică faptul că acest lucru nu este imposibil. De aceea, mai degrabă preferăm să comunicăm public şi strategic şi cu dorinţa de a descuraja Federaţia Rusă să utilizeze astfel de armamente”, a subliniat Mircea Geoană.

Sursa foto: Mircea Geoana/Facebook