Există o avalanşă de dezinformare a Federaţiei Ruse care vine către noi, în jurul COVID, în jurul altor probleme, inclusiv în jurul momentelor de alegeri, ceea ce este intolerabil, spune secretarul general NATO, Mircea Geoană. El critică şi concentrarea trupelor ruseşti în jurul Ucrainei.

„Există o intensificare a tensiunilor, există o diversificare a instrumentelor pe care ţări ca Belarus sau Federaţia Rusă le folosesc împotriva noastră, inclusiv dezinformare masivă, inclusiv ştiri false, inclusiv amplificarea unor tensiuni care sunt reale uneori în ţările noastre”, spune la Digi24 secretarul general adjunct NATO, Mircea Geoană.

El susţíne că responsabilii NATO şi cei ai Comisiei Europene lucrează „zi de zi” la o unitate de combatere a dezinformării.

„Există o avalanşă de dezinformare care vine către noi, în jurul COVID, în jurul altor probleme, în America în jurul problemelor rasiale, în jurul momentelor de alegeri. Este intolerabil. Jocul ăsta se joacă şi are nişte limite, dar în momentul în care încerci să influenţezi alegerea democratică pentru preşedinte, pentru Parlament sunt lucruri inacceptabile. Observăm cu preocupare şi ameninţări de tip tradiţional, sisteme de rachetă ultramoderne, amplasamente în diverse locaţii a unor sisteme avansate oarecum mai clasice, observăm cu îngrijorare folosirea ultimei generaţii de arme anti-satelit… (…) Din zona cyber, din zona spaţiu, din zona dezinformare, din zona hibridă, din zona tradiţională militară, din zona echipamente, inclusiv la nivel nuclear există o perioadă… De asta NATO este important”, adaugă Geoană.

El critică şi concentrarea trupelor ruseşti în jurul Ucrainei.

„Să nu mai folosească NATO ca pretext pentru intenţia evidentă de a recrea sfere de influenţă în Europa. Ce se întâmplă în jurul Ucrainei, pentru că Crimeea este teritoriu ucrainian, vedem cu preocupare această concentrare neobişnuită de forţe militare. Spunem extrem de clar: este un lucru pe care Federaţia Rusă trebuie să înceteze să-l mai facă, să nu escaladeze, să înţeleagă că dialogul şi diplomaţia sunt necesare. O nouă incursiune militară va avea, din punct de vedere politic, economic şi financiar, un cost foarte sever pentru Federaţia Rusă”, conchide oficialul NATO.

Foto: Mediafax