Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a participat miercuri, 12 ianuarie, la Gala PatriotFest, desfășurată la Cercul Militar Național, unde a înmânat Premiul „Speranța” unui proiect de inovare pentru securitatea și apărarea națională.
În acest context, oficialul MAI a declarat: „Proiectele de acest gen sunt o dovadă în plus că România are foarte multe minți sclipitoare ce pot fi valorificate ca atare pe plan național. PatriotFest este un concurs național de inovare pentru securitatea națională, ce urmărește identificarea și atragerea resurselor de inovare românești. România este printre puținele state membre NATO și UE care organizează o asemenea competiție dedicată inovatorilor și companiilor autohtone.
Când vorbim de cercetare și inovare, vorbim de resurse strategice ce trebuie sprijinite și protejate ca atare, deoarece ele asigură premisele dezvoltării durabile și influențează reziliența și competitivitatea noastră pe termen lung.”
De asemenea, ministrul Lucian Nicolae Bode a apreciat calitatea proiectelor și a prototipurilor prezentate și i-a felicitat pe premianții acestei ediții pentru rezultatele obținute.
Concursul urmărește să contribuie la procesul de inovare pentru a crește securitatea României într-o perioadă plină de provocări, când amenințările hibride devin tot mai variate și sofisticate, în special pe fondul pandemiei. Susținerea performanței românești înseamnă nu numai dezvoltarea unei platforme de sprijin și de recompense pentru inovare, dar și o curajoasă încercare de oprire a fenomenului de exod al creierelor. De-a lungul ultimelor ediții, inovatorii români și-au prezentat proiectele, printre care senzori revoluționari, tehnologii de inteligență artificială care transformă fișiere audio în text, securizarea documentelor și a comunicării electronice sau aplicații pe blockchain cu aplicare în securitatea fluxurilor de bunuri, sub formă de prototipuri funcționale. Tematicile sunt împărțite pe categorii largi, dar importante pentru viitor.
Ediția 2021 a PatriotFest a venit cu doua premiere: o tematică fixă, precum și participarea firmelor mici și mijlocii românești. Astfel, inovatorii cu preocupări în domeniul tehnologiilor emergente si disruptive, dornici să contribuie la întărirea securității naționale, au fost invitați să se înscrie, atenția organizatorilor fiind deschisă față de toate tipurile de sisteme autonome – aeriene, terestre și navale.
Ca recunoașterea a sprijinului acordat concursului PatriotFest și promovării cercetării românești, titlul de Ambasador PatriotFest pentru anul 2021 a fost acordat domnului general maior Teodor Incicaș, șeful Direcției Generale pentru Armamente din cadrul MApN.
Câștigătorii ediției 2021 a concursului Patriotfest sunt:
Premiul ediției – Emilian Vlăsceanu – Sistem de operare pentru stațiile de comandă ale sistemelor aeriene fără pilot uman la bord
Premiul I – Cătălin Pârvulescu, pentru proiectul ”Sistem de celule solare fotovoltaice microtexturate pentru creșterea eficienței – integrat în aripa unui avion fără pilot (UAV)”
Premiul II – Alin Istrate, pentru proiectul ”AHRS (Attitude and Heading Referencing System) Sistem de Referențiere, Atitudine și Direcție”
Premiul III – Bogdan Belean, pentru proiectul ”Sistem autonom de poziționare și urmărire solară”
Premiul Cercetare pentru Apărare – Mihai Palade, pentru ”Sistem C4I cu capabilități de integrare, sincronizare și coordonare a sistemelor ISR de tip Uninhabited Aerial System (UAS)”
Premiul Speranța – Bogdan Fîrtat, pentru proiectul ”Platformă aeropurtată pentru detecția explozivilor în zone greu accesibile”
Premiul pentru Inovare – Marius Dima, pentru proiectul ”Sistem optic cu stabilizare mecanică ambarcat UAV”
Diplome de excelență: Ștefan Gergely, pentru ”Sistem de criptare asimetrică tip RSA pentru comunicația cu drone în domeniul Long-Range” și Florin Dumitru, pentru ”Sistem Lansator Automat aeronave fără pilot, H01-30”
Sursa: MAI