Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, şi omologul său francez, Gerald Darmanin, au efectuat, vineri, o vizită în Punctul de Trecere a Frontierei de la Siret, dar şi în tabăra mobilă de refugiaţi ucraineni amenajată în oraşul Siret din judeţul Suceava, ocazie cu care oficialul român a arătat că ţara noastră a dovedit prin modul în care a gestionat criza de la frontiera cu Ucraina că are capacitatea de a fi membru al Spaţiului Schengen.

Bode a spus că acum lumea asistă la o tragedie umanitară, iar pste două milioane de oameni au fugit de război și cer ajutor Europei.

“Fiecare lovitură dată Ucrainei de armata cotropitoare rusă este o lovitură dată lumii democratice și libere. Într-un context în care este nevoie mai mult ca oricând de unitate, solidaritate și cooperare am discutat cu ministrul de Interne al Franței despre criza umanitară și de securitate din Ucraina”, a spus Lucian Bode.

Discuțiile bilaterale au fost urmate de vizita PTF Siret și a taberei mobile din Siret.

Ministrul a mai spus că efortul autorităților române pentru gestionarea situației persoanelor care ajung din Ucraina în România este foarte mare, dar este bine gestionat din toate punctele de vedere.

„România a adoptat toate măsurile necesare pentru gestionarea optimă a frontierelor astfel încât avem capacitatea tehnică pentru a avea un răspuns adecvat pentru persoanele care vin din Ucraina. Situaţia din Ucraina şi discuţiile privind eforturile României de a răspunde persoanelor care fug din calea războiului s-au suprapus cu discuţiile referitoare la Spaţiul Schengen. Aşa cum a putut constata şi domnul ministru, modul în care autorităţile române au reacţionat în această criză umanitară reprezintă un nou exemplu concret în privinţa capacităţii noastre de a oferi un răspuns imediat şi eficient atunci când situaţia o impune. Deşi vizita a vizat, în principal, situaţia din Ucraina, în discuţiile pe care le-am avut cu domnul ministru am reliefat că aderarea la Spaţiul Schengen este un obiectiv major pentru România. Contăm în continuare pe sprijinul Franţei în vederea realizării acestuia, mai ales în virtutea relaţiilor de parteneriat strategic între ţările noastre“, a mai afirmat ministrul Afacerilor Interne. 

Sursa foto: Facebook/Lucian Bode