Ministrul de Interne, Lucian Bode, susține că în luna septembrie a acestui an va avea loc un control voluntar privind condițiile tehnice de intrare a României în spațiul Schengen. Ulterior, la Consiliul JAI din octombrie, România va solicita direct aderarea, iar speranța este ca până la finalul anului 2022 să fie oficializată această decizie.
”Suntem în etapa în care așteptăm realizarea unei evaluări voluntare, lucru pe care îl vom solicita cu ocazia primei reuniuni. În luna septembrie ne propunem să realizăm, împreună cu experții din statele membre această evaluare voluntară, astfel încât la momentul octombrie 2022, la prima reuniune a Consiliului JAI să fim în măsură să prezentăm toate condițiile solicitate și să îndeplinim toate condițiile tehnice, astfel încât decizia să fie favorabilă România.
România îndeplinește condițiile tehnice de aderare la spațiul Schengen, România solicită Comisiei, statelor să existe un echilibru între obligațiile pe care România și le asumă și drepturile de care trebuie să se bucure România în ceea ce privește libera circulație a persoanelor, mărfurilor și serviciilor.
Am încredere că România se află pe drumul cel bun (…) arătăm că securitatea frontierelor naționale și ale Uniunii Europene sunt asigurate, iar România este în măsură să solicite ca până la finalul președinției Cehiei la Uniunea Europeană acest dosar să fie aprobat”, a spus Lucian Bode.

Foto: Lucian Bode/Facebook