„În legătură cu această criza din Afganistan, a migranţilor, cel mai important lucru pe care l-am realizat este cel privind aducerea în siguranţă a celor 49 de cetăţeni români aflaţi în Afganistan. Eu felicit atât pe colegii de la MApN, pe colegii de la MAE, care au coordonat această celulă de criză, cât şi structurile noastre speciale, serviciile secrete, care au reuşit împreună ceea ce nu au reuşit să facă multe naţiuni, din păcate, anume aducerea tuturor cetăţenilor acasă”, spune Lucian Bode.

Ministrul de Interne precizează că au fost aduşi şi şapte cetăţeni străini din Afganistan.

Conform ministrului, sunt disponibile acum 751 de locuri pentru refugiaţi în centrele din subordinea MAI.

„Avem două centre de custodie, unde avem peste 200 de locuri, sub 60% gradul de ocupare, centre în regim închis. Avem şase centre de azil, au o capacitate de 1.100 de locuri. Astăzi sunt disponibile 751 de locuri, iar în cele şase centre avem 496 de migranţi, de cetăţeni care beneficiază de condiţii de azil. Suntem pregătiţi să primim în aceste centre colaboratori ai structurilor noastre, persoane aflate în risc iminent – jurnalişti, magistraţi, suntem pregătiţi să primim studenţi care beneficiază de burse în România şi persoane aflate într-un pericol iminent în Afganistan cu o singură condiţie – verificările să fie realizate de structurile statului român”, mai spune Bode.

Potrivit datelor MAI, în România au încercat să intre 47 de mii de migranţi. 10 mii au fost depistaţi în interiorul graniţelor, iar 37 de mii au fost întorşi la frontieră.

„Avem forţe dislocate în special pe graniţa de vest. România este pregătită în perspectiva unui val de migranţi care se preconizează”, conchide Lucian Bode.

Sursa: Monitorul Apărării și Securității Naționale