Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, le-a cerut autorităţilor locale să ia măsurile necesare pentru a contribui la identificarea timpurie a persoanelor care incendiază ilegal vegetaţia şi pentru sancţionarea “de îndată” a celor care pun în pericol viaţa şi bunurile semenilor.

“Este necesar ca autorităţile locale să ia toate măsurile necesare pentru a contribui la identificarea timpurie a persoanelor care incendiază ilegal vegetaţia, descurajarea acestor fapte ilegale şi evitarea producerii unor tragedii. Va cer fermitate în acţiunile dumneavoastră şi sancţionarea de îndată a celor care, prin comportamentul lor neglijent, pun în pericol viaţa şi bunurile semenilor lor”, a declarat Lucian Bode în cadrul unei videoconferinţe cu prefecţii.

“Pe fondul schimbărilor climatice caracterizate de temperaturi extreme, incendiile de vegetaţie şi pădure reprezintă o problematică ce nu cred că mai suportă amânare. Aceste situaţii de urgenţă apar cu precădere pe fondul utilizării de către cetăţeni a focului deschis pentru arderea resturilor vegetale în curţi, grădini şi pe terenurile din vecinătatea imobilelor de locuit, iar condiţiile de vânt şi nerespectarea măsurilor obligatorii de protecţie constituie elemente care întreţin şi favorizează propagarea focului. Arderile necontrolate pot fi soldate de cele mai multe ori cu însemnate pagube materiale, pun în pericol fondul forestiere, produc efecte negative asupra solului şi mediului înconjurător, iar în unele cazuri se înregistrează chiar pierderi de vieţi omeneşti. Intervenţia în aceste situaţii de urgenţă presupune o mobilizare deosebită a resurselor umane şi materiale pentru limitarea manifestării arderilor. Este un aspect elementar, dar foarte important pe care trebuie să îl transmitem fiecărei comunităţi în parte. Vă solicit să intensificaţi activităţile de informare în zonele în care se află culturi agricole, cele de agrement şi în locuri cu vegetaţie forestieră. În aceste sens, este necesar să cooperaţi activ cu pompierii, poliţia, jandarmeria şi cu celelalte autorităţi centrale şi locale”, a precizat ministrul Afacerilor Interne.

Sursa foto: Facebook