,,Am avut astăzi( joi – n.r.) o întâlnire cu reprezentanții sindicatelor din industria de apărare şi cea aeronautică, în cadrul căreia am discutat despre căile prin care industria națională de apărare ar putea absorbi cât mai mult din sumele pe care Ministerul Apărării Naționale le alocă pentru achiziții și mentenanță”, a scris ministrul Apărării pe Facebook.
,,Pentru atingerea acestui obiectiv, instituția militară a răspuns nevoii de predictibilitate, atât de necesară adaptării producției autohtone astfel încât să răspundă cerințelor noastre. Și anul acesta, la fel ca și anul trecut, am transmis specialiștilor din Ministerul Economiei informații pentru următorii 10 ani, referitoare la programele esențiale de înzestrare și la achizițiile certe pe care Armata României le va face de la operatorii economici naționali în perioada 2021-2030.
La rândul lor, cunoscând din timp nevoile noastre, operatorii economici vor putea să se dezvolte odată cu evoluția tehnologică din înzestrarea Armatei României și să investească în retehnologizare, astfel încât să răspundă standardelor de calitate necesare producției și mentenanței echipamentelor militare”, a mai scris Ciucă pe Facebook.
,,Ne dorim operatori economici performanți, care să treacă de la asamblare la producție.
I-am asigurat pe cei prezenți că toate procedurile noi de achiziții pentru programele majore de înzestrare vor implica și industria românească de apărare, răspunzând astfel unui interes național de securitate.
Dacă anul trecut MApN a efectuat plăți directe către operatori din economia națională în valoare totală de peste 1,5 miliarde de lei și încă aproximativ un miliard de lei către companii străine care au ca subcontractori companii din industria națională, estimăm ca în 2021 plățile directe și indirecte către operatorii economici vor depăși 1,8 miliarde de lei”, a precizat ministrul pe Facebook.