Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, participă marți, 23 mai, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe (CAE), în formatul miniștrilor apărării din statele membre ale UE și la reuniunea Comitetului Director al Agenției Europene de Apărare (EDA).

Agenda CAE va avea ca principală temă de dezbatere sprijinul UE pentru Ucraina, precum și inițiativele recente privind achizițiile în comun în domeniul apărării și vizând revitalizarea capacităților industriale ale statelor membre. De asemenea, Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell, va prezenta ultimele evoluții privind angajamentele operaționale ale UE, progresele inițiativei Cooperarea Structurată Permanentă (PESCO), precum și lecțiile desprinse din experiența din Sudan.

În cadrul unui prânz de lucru, la care va participa și Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, vor fi abordate aspecte privind cooperarea UE-NATO pe diferite paliere, în mod special din perspectiva asigurării unui răspuns comun la provocările din actualul mediu de securitate.

Reuniunea Comitetului Director al EDA va oferi oportunitatea unui schimb de opinii în vederea valorificării lecțiilor identificate în urma războiului de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei.

Sursa: MApN