Ministrul apărării naționale, Vasile Dîncu, s-a întâlnit, la Tbilisi, în Georgia, omologul său, Juansher Burchuladze, cei doi discutând aspecte legate de situația de securitate regională pe fondul conflictului din ucraina. Cei doi miniștri au semnat un acord și un plan bilateral de colaborare, potrivit unui comunicat al MApN.
În cadrul discuţiilor dintre Vasile Dîncu și Juansher Burchuladze au fost abordate aspecte legate de situaţia de securitate regională pe fondul conflictului din Ucraina, stadiul cooperării bilaterale în domeniul apărării, precum și colaborarea în context regional și al organismelor internaționale. Pe timpul discuțiilor bilaterale, care au vizat în principal dezvoltarea relațiilor de cooperare militară între România și Republica Georgia, cei doi miniștri ai apărării au semnat Acordul de colaborare între Ministerul Apărării Naționale din România și Ministerul Apărării din Georgia. De asemenea, a fost semnat şi Planul Bilateral de Cooperare pentru anul 2022 între cele două ministere, instrument care vine în sprijinul implementării activităților bilaterale agreate în comun în domeniul apărării.
Astfel, în ceea ce privește cadrul bilateral, domenii precum instruirea în comun, educația militară sau comunicații și informatică continuă să fie de interes pentru ambele părți, iar Parteneriatul Strategic consfințit prin Declarația Comună semnată la nivel de șefi de stat pe 11 octombrie 2022 vine să ofere o bază și mai solidă dezvoltării cooperării bilaterale în domeniul apărării.
A fost reiterat sprijinul deplin al României pentru avansarea traseului euroatlantic al Republicii Georgia, fiind abordate măsurile aliate de la Summit-ul de la Madrid dedicate partenerilor, precum și contribuția țării noastre în context aliat la implementarea acestora.
Ministrul român al apărării naționale a asigurat omologul de sprijinul României pentru aspirațiile europene ale Georgiei, continuarea reformelor fiind necesară pentru asigurarea succesului acestui deziderat.
Cei doi oficiali au subliniat importanța menținerii unei dinamici constante a dialogului politico-militar, pentru o acţiune cât mai eficientă şi coordonată şi continuarea eforturilor comune dedicate consolidării cooperării în domeniul apărării.
Vasile Dîncu a avut o și întrevedere cu prim-ministrul Irakli Garibashvili și a depus o coroană de flori la Memorialul soldaților georgieni căzuți în luptele din Abhazia în 1993.

Foto: MApN