Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a afirmat că Forţele Aeriene Române au realizat, în 2021, 28 de misiuni de interceptare şi recunoştere, precizând că militarii NATO sunt pregătiţi să răspundă oricărei posibile ameninţări.

Vasile Dîncu a fost prezent, vineri, la ceremonie de certificare a detaşamentului Forţelor Aeriene Regale ale Marii Britanii, la Mihail Kogălniceanu, în judeţul Constanţa. Militarii britanici vor participa în următoarele patru luni la misiuni de Poliţie Aeriană sub comanda NATO.

Ministrul Apărării a afirmat cu acest prilej că, anul trecut, Forţele Aeriene Române au fost făcute în ţara noastră 28 de misiuni de interceptare şi recunoaştere.

“În 2021, pe cerul european au fost înregistrate 370 de misiune reale de poliţia aeriană NATO, iar în ţara noastră, în cursul anului trecut, Forţele Aeriene Române au efectuat 28 de misiuni de interceptare şi recunoaştere. De la începutul acestui an, Forţele Aeriene Române au îndeplinit deja acest tip de misiuni mai ales ca urmare a zborurilor Federaţiei Ruse deasupra Mării Negre. Militarii NATO sunt pregătiţi să răspundă oricărei posibile ameninţări în cel mai scurt timp timp, manifestând vigilenţă 24 de ore în şapte zile din săptămână”, a afirmat Vasile Dîncu.

El a precizat că din cauza agresiunii Rusiei faţă de Ucraina, NATO a activat pentru prima oară în istorie forţa de răspuns.

Un detaşament de militari britanici, format din 150 de piloţi şi personal tehnic, a sosit la Baza Aeriană de la Mihail Kogălniceanu pentru a participa la misiuni de Poliţie Aeriană sub comanda NATO. Piloţii, cu aeronave Eurofighter Typhoon, vor participa la acţiuni în următoarele patru luni.

Aceasta este cea de-a patra rotaţie la Mihail Kogălniceanu a Forţelor Aeriene Regale Britanice, după cele executate în 2017, 2018 şi 2021.