Ministerul Apărării a emis un comunicat de presă în care a făcut clarificări privind achiziţia celor patru corvete, ca răspuns la un articol al unei publicaţii româneşti în care se menţiona tergiversarea semnării contractului.
Potrivit comunicatului MApN:
– Procedura specifică de achiziţie a produsului „Corvetă multifuncţională” s-a finalizat, în anul 2019, prin declararea Asocierii formată din Naval Group din Franţa şi S.C. Şantierul Naval Constanţa S.A. din România drept operator economic câştigător.
– În acest sens, Ministerul Apărării Naţionale a exprimat în mod ferm, atât public, cât şi în toate întâlnirile cu partea franceză, disponibilitatea de semnare a documentelor contractuale.
– În conformitate cu cadrul legal naţional, cele două părţi desfăşoară împreună activităţile necesare pentru a agrea formele finale ale documentelor contractuale.
– Autorul articolului citat induce în mod eronat ideea că MApN ar tergiversa semnarea, prin solicitarea unui „nou audit al documentelor”. În realitate, în conformitate cu reglementările interne, şeful Direcţiei generale pentru armamente (D.G.Arm.) a solicitat o misiune de consiliere pentru auditul documentelor contractuale, în baza Ordinului nr. M-67 din 2014 de aprobare a normelor metodologice privind exercitarea auditului public intern în M.Ap.N. Această activitate este una premergătoare activităţii obligatorii de audit, prevăzută de actele normative în vigoare, care se va desfăşura la semnarea contractului. Misiunea de consiliere este de scurtă durată şi are ca scop consilierea conducerii D.G.Arm. cu privire la conformitatea documentelor contractuale cu cadrul normativ în domeniu.
Referitor la securitatea în regiunea Mării Negre, este o situaţie puţin obişnuită. Pe de-o parte, politicienii români se lamentează în faţa pericolului prezentat de Rusia şi cer sprijinul UE şi NATO, în timp ce pe de altă parte tergiversează de ani buni achiziţia unor noi nave.
Se împlinesc doi ani de la stabilirea ofertei câştigătoare în procesul achiziţiei a patru corvete şi modernizarea a două fregate, cea depusă de Asocierea dintre Naval Group (Franţa) şi Şantierul Naval Constanţa, având preţul cel mai mic, fără ca acest contract să fie semnat. A trecut, de asemenea, mai mult de un an de când Curtea de Apel Bucureşti a respins definitiv solicitarea companiei olandeze Damen care a intentat proces Ministerului Apărării Naţionale prin care cerea anularea procedurii de atribuire a contractului.
Sursa: Monitorul Apărării și Securității
Foto: Naval Group