Regatul Unit a expulzat anul trecut trei spioni chinezi aflaţi pe teritoriul britanic cu vize pentru jurnalism, a anunţat joi cotidianul The Telegraph, citat de Reuters și preluat de Agerpres.

Potrivit relatării, care citează o sursă din guvernul de la Londra, trei ofiţeri de informaţii din Ministerul Securităţii Publice chinez pretindeau că lucrează pentru instituții media chineze diferite.

”Identităţile lor reale au fost descoperite de MI5 şi ulterior au fost forţaţi să se întoarcă în China”, indică publicaţia citată.

MI5 („Military Intelligence, Section Five“) este agenția britanică de contrainformații și securitate internă. Împreună cu „Secret Intelligence Service” (SIS sau MI6), „Government Communications Headquarters” (GCHQ) și „Defence Intelligence Staff” (DIS), MI 5 face parte din „Joint Intelligence Committee” (JIC).

Sarcinile MI5 sunt apărarea democrației parlamentare, intereselor economice ale Marii Britanii și combaterea criminalității. Are sarcini asemănătoare serviciului Secret Intelligence Service (MI6), care acționează însâ în exteriorul Marii Britanii.

În cercurile guvernamentale britanice este numit pe scurt „MI5”, „Five” sau „The Box”, ultimul nume provinind de la cutia poștală „PO Box 3255, London SW1P 1AE”.