Invitat la România TV, chestorul general Bogdan Despescu, secretar de stat in Ministerul Afacerilor Interne, a vorbit despre masurile fara precedent adoptate de institutie pentru combaterea traficului si a consumului de droguri in tara noastra.

“Suntem in plin calendar de actiuni operative avand ca scop destructurarea gruparilor de crima organizata cu specializarea trafic de droguri.

In ultima perioada, structurile Ministerului Afacerilor Interne au derulat foarte multe actiuni, sub coordonarea DIICOT.

In ultimele doua saptamani au fost actiuni importante: in judetul Neamt, peste o tona de masa vegetala canabis, in judetul Timis, peste o tona si jumatate de masa vegetala canabis, in judetul Arges, o captura impresionanta de comprimate. Vorbim de ecstasy, peste 230.000 de pastile. O actiune derulata de colegii din structurile de combatere a criminalitatii organizate pe o perioda mare de timp, o actiune cu implicare de resurse din toate punctele de vedere. Chiar si in portul Constanta. O captura record in Romania, peste o tona si jumatate de heroina, droguri care au ajuns, in final, in vestul Europei, o actiune care a presupus foarte, foarte mult timp de documentare, unde s-a realizat supraveghere autorizata, supraveghere catre destinatie. A fost documentata intreaga retea si s-a urmat procedura. Sunt actiuni in care activitatile pot fi comunicate public si sunt actiuni in care putem comunica, poate, doar rezultatul. Actiunea care a fost comunicata saptamana aceasta – 186 kg de heroina – are in spate o munca de aproape doi ani. O munca in care politistii si procurorii au desfasurat foarte multe activitati si, intr-un final, dupa ce am ajuns si in Ucraina, iata ca avem un rezultat comunicat public: 186 de kg de heroina scoasa din piata, din portul Constanta. Actiune inceputa in anul 2022 si finalizata saptamana aceasta.

Una dintre directiile de actiune este imbunatatirea legislatiei. Din aceasta perspectiva, vorbim de o exigenta mai mare si din punct de vedere a pedepselor, dar mai ales din punct de vedere al unor situatii in care, de exemplu, un traficant care a fost prins cu 1 kg de droguri putea sa beneficieze de o clementa a legii daca dadea in primire pe cel cu o cantitate mai mica. Venim cu o excludere, din aceasta perspectiva, si nu va mai putea fi o clementa a legii in aceasta situatie.

Fara un parteneriat solid cu agentiile de aplicare a legii din toate statele cu care suntem in cooperare, nu putem avea un rezultat eficient. La Oradea a fost un caz de pionierat in România. Am identificat cafea care avea in componenta droguri. Un laborator anume realizat pentru a extrage drogul din respectiva cafea. A fost o premiera pentru România si cei care au lucrat la acest caz merita felicitati.

La nivelul Guvernului României s-a initiat un plan-cadru de actiune, in care sapte ministere au initiat demersuri. Suntem pe doua directii principale: directia de prevenire si combatere a traficului de droguri si prevenirea violentelor. Am vazut cu totii foarte multe cazuri in care atat personalul didactic cat si copiii au suferit, din aceasta perspectiva. Directiile sunt clare, sunt alocate resurse, avem o prezenta activa in toate unitatile de invatamant si avem acele grupuri care s-au constituit pentru fiecare unitate.

Avem campanii de prevenire in zona de educatie, sunt colegi din Politia Româna, dar si din Agentia Nationala Antidrog.

In fiecare judet si in municipiul Bucuresti exista un grup de coordonare sub autoritatea prefectului. Sunt institutii care au ca scop identificarea tuturor datelor care sunt necesare pentru tot ce inseamna masuri preventive. In municipiul Bucuresti, de exemplu, a fost si astazi o activitate importanta, cu participarea tuturor actorilor. Si vorbim de un parteneriat intre personalul, intre structurile Ministerului Afacerilor Interne, dar si cu personalul din scoli, cu membrii asociatiilor de parinti si ai asociatiilor de elevi.

Vizita presedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, a reprezentat o misiune la cel mai inalt nivel, cu angrenare de resurse din toate structurile si toate activitatile s-au derulat sub autoritatea Serviciului de Protectie si Paza. Sunt foarte multi colegi care au actionat, totul a decurs normal, fara niciun fel de incident.

In activitatea de documentare, nu tinem cont de calitatea persoanei. Daca vorbim de personalul MAI, cine greseste va suporta consecintele legale. Nu putem accepta in niciun fel o abatere de la normele legale. Noi trebuie sa fim exemplu. Suntm masuri pe care le-am prezentat public, atat din punct de vedere al recompensei, pentru cei care se implica, cei care sunt devotati acestei activitati, de sprijin pentru populatiei. In acelasi timp, cei care nu respecta regulile de etica si deontologie profesionala si nu respecta legea, vor suporta consecintele, cine greseste pleaca acasa. Sunt structuri specializate, atat din punct de vedere al protectiei cat si din punct de vedere anchetelor, si vorbim aici de Directia Generala Anticoruptie, care prezinta cazuri instrumentate cu personal care nu intelege sa respecte regulile si legea.”, a declarat oficialul MAI, in excusivitate la România TV.