Peste 200 de militari și civili cu 40 de mijloace tehnice (ambulanțe simple și pentru victime multiple, autospeciale de stingere a incendiilor, de descarcerare, de prima intervenție și comandă, precum și PIRANHA de tip MEDEVAC) din Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne și Ministerului Sănătății, alături de militarii aliați, au participat la exercițiul medical interinstituțional Mascal 22.

Exercițiul s-a desfășurat, între 16 și 25 mai, succesiv, în Baza militară 99 Deveselu și în Bazele aeriene 85 „Erou căpitan aviator Alexandru Șerbănescu”, din Bacău, și 57 Mihail Kogălniceanu.

Scenariul exercițiului a fost fictiv și a avut ca scop verificarea și exersarea punerii în aplicare a „Planurilor de intervenție în cazul unei situații cu victime multiple”. MASCAL este un eveniment în care numărul, tipul sau severitatea leziunilor victimelor depășesc capacitatea și capabilitățile unei formațiuni medicale. Astfel, declanșarea acestuia nu este determinată de tipul sau amploarea incidentului care a generat victimele, ci de capabilitățile disponibile la nivelul formațiunii medicale.

„Forțele participante au avut oportunitatea de a se antrena împreună și de a acționa coordonat pentru aplicarea planurilor de intervenție în astfel de situații, precum și de a exersa cooperarea interinstituțională în situația producerii unor incidente cu victime multiple. Acest exercițiu, aflat la prima ediție, va putea fi permanentizat, cu frecvență anuală”, a transmis MApN.