Marina din Singapore testează nave de suprafață fără pilot cu un algoritm de navigație dezvoltat local, bazat pe A I(inteligență artificalp, care ar putea fi utilizat pentru operațiuni de securitate maritimă în apele aglomerate, potrivit DefenseNews.com.

Ministerul Apărării din Singapore a anunțat că navele fără pilot vor putea patrula non stop, sporind securitatea pe mare.

Pe de altă parte, USV-urile( veficule de suprafață fără pilot)  vor înlocui cu succes, potrivit sursei citate,  navele de război mai mari și cu echipaj, care vor putea  fi folosite pentru alte misiuni strategice.

Ministerul de resort a mai anunțat că, USV-urile sunt echipate cu un sistem de detectare și evitare a coliziunilor, care le permite să navigheze prin apele aglomerate din jurul Republicii Singapore, integrând senzorii USV  cu echipamentele de detectare a coliziunilor utilizate pentru navigația maritimă cu echipaj.

,,Sistemul automatizează procesul de luare a deciziilor de evitare a coliziunilor, asigurându-se în același timp că navele vor naviga într-o manieră conformă cu Convenția privind reglementările internaționale pentru prevenirea coliziunilor pe mare”, a mai precizat sursa citată.

Algoritmul a fost dezvoltat după analiza modelelor de trafic maritim în strâmtoarea Singapore și apoi testat într-un  laborator timp de nouă luni înainte de instalarea pe USV.

Foto: Singapore’s Ministry of Defence