Guvernul Marii Britanii intenţionează să ofere asigurări Rusiei privind rolul defensiv al NATO, dar să argumenteze că Alianţa Nord-Atlantică poate admite orice stat democratic european, informează agenţia Reuters.
„Rusia a exprimat preocupări privind o potenţială agresiune a NATO, dar noi am arătat foarte clar că acele preocupări sunt absolut nefondate, întrucât NATO este în mod esenţial o alianţă defensivă”, a declarat luni după-amiază un purtător de cuvânt al Guvernului Boris Johnson.
„Dar noi vrem să colaborăm cu Rusia pentru a furniza din nou asigurări diplomatice în această privinţă. Nu este vorba să facem concesii, în condiţiile în care premierul şi alţi lideri occidentali au declarat că toate democraţiile europene au dreptul de a adera la NATO”, a subliniat oficialul britanic.
Rusia este acuzată că a mobilizat peste 100.000 de militari în apropierea frontierelor Ucrainei, iar Administraţia de la Kiev se teme de o invazie sau de o lovitură de stat. Administraţia Vladimir Putin cere garanţii că Alianţa Nord-Atlantică nu va continua extinderea spre est şi argumentează că este necesară revenirea la arhitectura de securitate anterioară anului 1997, astfel că NATO trebuie să retragă trupele şi echipamentele militare inclusiv din România şi Bulgaria.
Administraţia Joseph Biden a decis transferul a aproximativ 1.000 de militari americani din Germania în România, în cadrul măsurilor de consolidare a apărării flancului estic al NATO. De asemenea, 1.700 de militari americani de la Baza Fort Bragg, situată în statul american Carolina de Nord, vor fi trimişi în Polonia, iar 300 în Germania. Marea Britanie a decis luni trimiterea a 350 de militari în Polonia, în cadrul unui acord bilateral, iar Germania va disloca 350 de militari în Lituania.