Marea Britanie vrea să cumpere 14 elicoptere Chinook Boeing H-47 (ER) și echipamente aferente pentru aproximativ 2 miliarde de dolari, potrivit DefenseWorld.net.

Marea Britanie vrea să întârzie însă livrarea elicopterelor cu până la trei ani, în parte din cauza impactului pandemiei COVID-19, potrivit Bloomberg. care citează o corespondență a părților implicate în contract.

Mișcarea ar fi o lovitură pentru Boeing, care a căutat să alinieze noi clienți pentru Chinooks pentru a evita o eventulă închidere a liniei de producție după ce armata SUA a redus comenzile.

Compania trebuie să construiască 18 elicoptere pe an pentru a menține la un nivel optim lanțul de aprovizionare și linia de producție.

Livrările de elicoptere Chinook vor fi finalizate înainte de sfârșitul anului 2030.

Într-o declarație de presă, Boeing a spus că „are o relație puternică” cu Royal Air Force și că „așteaptă cu nerăbdare să se bazeze pe acest parteneriat pe măsură ce procesul de achiziție H-47 Chinook Extended Range continuă”.

Marea Britanie a primit primului elicopter Chinook în noiembrie 1980. În prezent, Boeing întreține flota existentă în Marea Britanie de 60 de elicoptere Chinook mai vechi.

Foto: RAF