Resturile de la ceea ce pare a fi o dronă folosită de armată rusă în războiul cu Ucraina au fost descoperite miercuri, pe 13 septembrie, în interiorul Deltei, la 25 de km de graniță și numai 15 km de Tulcea. Este a treia dronă ajunsă pe teritoriul românesc în numai o săptămână.
Echipa mixtă de cercetare și verificare deplasată în raionul aflat la aproximativ 1.5 km Est de localitatea Nufăru, județul Tulcea, a ridicat probe de la fața locului, în vederea analizării și expertizării tehnice.
Din primele date transmise, a rezultat că fragmentele în cauză sunt dintr-o dronă similară celor folosite de armata rusă. Procesul de expertizare continuă pentru stabilirea circumstanțelor producerii acestui incident.
MApN reiterează faptul că atacurile Federației Ruse asupra infrastructurii portuare a Ucrainei de la Dunăre, executate în proximitatea graniței cu România, sunt nejustificate și în gravă contradicție cu regulile dreptului internațional.
De la primele ore ale zilei de marți, MapN confirma că a început construirea unor adăposturi antiaeriene în zona de graniță de pe Brațul Chilia, la Plauru. Făcute din prefabricate din beton, au 9,6 m lungime, 2 m lățime (la interior) și 1,5 m înălțime (la interior). La ceea ce se vede cu ochiul liber, se mai adaugă o serie de măsuri mai puțin vizibile, dar necesare.
Ministerul Apărării a schimbat regulile supravegherii zonei din apropierea graniței cu Ucraina din Delta Dunării, după ce numărul dronelor folosite în conflictul cu Rusia care au ajuns în România se ridică la trei.
Siguranța cetățenilor și preîntâmpinarea oricăror altor probleme sunt motivațiile oficiale ale demersului în care sunt implicați sute de militari.