Ceremonia militară organizată cu ocazia încheierii misiunii Armatei României în Afganistan va avea loc miercuri, 21 iulie, începând cu ora 10.00, în Piaţa Arcul de Triumf din Bucureşti, a anunţat Ministerul Apărării Naţionale.

„Vor defila pe sub Arcul de Triumf detaşamente pedestre reprezentând structurile militare ale Armatei României care au îndeplinit misiuni în acest teatru de operaţii, începând din anul 2002 şi până în luna iunie a acestui an. Defilarea va fi deschisă de un detaşament format din militari răniţi în timpul celor peste 19 ani de participare a Armatei României la misiuni în Afganistan. Dispozitivul de defilare va include şi un detaşament al Jandarmeriei române, care a executat, de asemenea, misiuni în acest teatru de operaţii,” se arată în comunicat.

De asemenea, vor fi decorate drapele de luptă ale unor comandamente, mari unităţi şi unităţi ale Armatei României care au condus sau au executat misiuni în teatrul de operaţii.

Ultimii militari români au fost repatriaţi din teatrul de operaţii Afganistan în noaptea de 25 spre 26 iunie.

Activităţile de repatriere au fost sincronizate cu aliaţii din NATO şi cu partenerul strategic SUA, în cadrul operaţiei “SAFE RETURN AFGHANISTAN 2021″ a Comandamentului Forţelor Întrunite, structura din MApN care exercită comanda operaţională a detaşamentelor Armatei României participante la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român.

Afganistanul intră în istoria militară ca cel mai lung război purtat de Armata României, de peste 19 ani. Din anul 2002 şi până în prezent, peste 32.000 de militari români, provenind din toate structurile luptătoare ale Forţelor Terestre, Aeriene, Navale, Forţelor pentru Operaţii Speciale şi structurilor de Informaţii Militare, au participat la misiuni şi operaţii internaţionale în teatrul de operaţii din Afganistan, comunică MApN.

România a pierdut 29 de militari, din care doi în rezervă care la momentul decesului lucrau pentru MAE, respectiv ONU. În 2018, la o interpelare a unui deputat, MApN a răspuns că a cheltuit, din 2001, 2,5 miliarde de lei pentru susţinerea misiunii din Afganistan, cei mai mulţi mergând pentru personal, aproape 2 miliarde. La o simplă estimare, adăugând şi costurile pentru retragerea echipamentelor militare, putem concluziona că întreaga misiune din Afganistan a costat statul român aproximativ 3 miliarde de lei.

Din păcate, războiul de 20 de ani din Afganistan nu a dus la desfiinţarea grupurilor insurgente. Talibanii au o poziţie mai puternică ca niciodată, au declarat că au controlul a peste 80% din teritoriu şi chiar în aceste zile atacă Kandaharul, oraşul apărat de militarii români timp de 19 ani. Ei sunt ajutaţi de reţelele teroriste Al Qaeda şi Stat Islamic care desfăşoară atacuri în marile oraşe.

Preşedintele Joe Biden a recunoscut, într-o declaraţie de presă susţinută cu o săptămână în urmă, că nu se poate vorbi de „misiune îndeplinită”, referindu-se la cel mai lung război din istoria Statelor Unite, cel din Afganistan. „There’s no ‘mission accomplished,'” a declarat preşedintele Biden. Cu toate acestea, Biden a precizat că nu se poate face o comparaţie cu retragerea din Vietnam, din Saigonul asediat, în 1975, care s-a făcut sub presiunea şi focul comuniştilor.

Joe Biden a subliniat, de asemenea, că Osama bin Laden a fost capturat, iar Afganistanul nu mai este un loc de unde reţelele teroriste lansează atacuri asupra SUA. Preşedintele american a recunoscut că talibanii au cea mai puternică poziţie de la începutul conflictului, în 2001, dar a declarat că are încredere în armata afgană că va putea apăra localităţile mari.

Totodată, preşedintele Biden a anunţat şi faptul că operaţiunile militare americane în Afganistan se vor încheia pe 31 august.

Sursa: MApN