NATO se pregătește să facă față amenințărilor de securitate, mobilizând forțe operaționale maritime, terestre, aeriene, spaţiale şi cibernetice de apărare. În acest context, Forţa de Răspuns a alianței politico-militare a fost activată pentru prima dată de la înființare pentru a putea demara un răspuns rapid la criza de securitate din Europa, a transmis Ministerul Apărării Naționale.

Este pentru prima dată de la fondare, când organizația trebuie să facă față unei astfel de amenințări și trebuie să asigure descurajarea şi apărarea.

„În ultimele luni, aliaţii NATO şi partenerii europeni au rămas uniţi în faţa ameninţărilor împotriva păcii şi securităţii în Europa. Ca răspuns la invazia neprovocată şi nejustificată de către Rusia a Ucrainei, Alianţa şi-a aliniat forţele operaţionale maritime, terestre, aeriene, spaţiale şi cibernetice pentru a apăra suveranitatea NATO. Odată cu aprobarea planurilor de răspuns de către Consiliul Nord-Atlantic şi în conformitate cu evoluţiile din mediul de securitate, angajăm acum elemente ale Forţei de Răspuns a NATO”, a afirmat Comandantul Suprem al Forţelor Aliate din Europa (SACEUR), generalul Tod D. Wolters, privind activarea Forţei de Răspuns a NATO, potrivit MApN.

Sursa foto: NATO