Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a avut luni, o întrevedere cu ministrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak, în contextul unei vizite oficiale efectuate în această ţară, prilej cu care cei doi demnitari au abordat subiecte precum cooperarea regională dintre cele două state şi evoluţia războiului din Ucraina.
Potrivit unui comunicat transmis de MApN, ministrul Dîncu a subliniat stadiul excelent al relaţiilor bilaterale în domeniul apărării şi angajamentul de dezvoltare al acestora, în cadrul de cooperare asigurat de Parteneriatul Strategic dintre cele două ţări.
Pe lângă cooperarea excelentă în format NATO şi UE, ministrul Dîncu s-a referit şi la eforturile comune ale Poloniei şi României, în cadrul Iniţiativei B9 (format co-prezidat de cele două ţări), de a promova interesele şi priorităţile pe flancul estic.
Cei doi oficiali au convenit asupra necesităţii consolidării posturii aliate de descurajare şi apărare pe flancul de Est al NATO şi, implicit, asupra importanţei implementării deciziilor Summit-ului Alianţei de la Madrid, din acest an.
De asemenea, precizează sursa citată, au fost reiterate angajamentele reciproce privind contribuţia la proiectele aliate din România şi Polonia în asigurarea şi consolidarea posturii NATO pe flancul estic.
Ministrul Vasile Dîncu a salutat prezenţa trupelor poloneze în România şi a spus că angajamentul ţării noastre privind prezenţa substanţială a militarilor români în Polonia va fi continuat.
Un alt subiect pe agenda discuţiilor a fost sprijinul concret şi substanţial al NATO pentru Ucraina şi pentru ceilalţi parteneri cu valori şi obiective comune din vecinătatea estică a Alianţei, respectiv Republica Moldova şi Georgia, cu accent specific în planul rezilienţei strategice şi dezvoltării capacităţii de apărare.
În ceea ce priveşte cooperarea bilaterală, Vasile Dîncu a apreciat participarea României şi Poloniei la Centrul de excelenţă NATO în domeniul HUMINT din România şi Centrul de Excelenţă NATO în domeniul Contrainformaţiilor din Polonia.

Foto: MApN