Ministerul Afacerilor Externe precizează, pentru Monitorul Apărării şi Securităţii, că Ambasada României la Kabul îşi are activitatea suspendată din anul 2019.

„În urma atacului terorist comis în cursul nopţii de 2 spre 3 septembrie 2019 în cadrul campusului în care îşi desfăşura activitatea Ambasada României la Kabul, sediul misiunii a fost distrus în proporţie de 80%, activitatea fiind suspendată. De asemenea, personalul ambasadei a fost retras. În acest context, Ambasada României la Islamabad (Pakistan) a preluat temporar atribuţiile Ambasadei României de la Kabul,” răspunde MAE la o solicitare a Monitorului Apărării şi Securităţii.

Conform MAE, „reluarea activităţii Ambasadei României la Kabul se va putea realiza pe baza unei ample analize la nivel interinstituţional, ţinând cont de caracterul complex al situaţiei din teren.”

Tot mai multe ţări îşi retrag diplomaţii din Afganistan, pe fondul ofensivei talibane. Turcia şi Rusia şi-au retras, săptămâna trecută, membrii consulatului de la Mazar-e-Sharif, iar India, duminică, pe cei 50 de diplomaţi din Kandahar, când luptele dintre talibani şi forţele de securitate au ajuns la porţile oraşului păzit de români mai mult de 19 ani.

Ţările occidentale, care păstrează încă deschise ambasadele din Kabul, şi-au redus la minim activitatea şi şi-au repatriat personalul neesenţial, având planuri pentru evacuări de urgenţă, arată AP.

Statele Unite au decis să păstreze 650 de militari în Kabul pentru paza personalului ambasadei şi asigurarea unei retrageri ordonate în cazul în care capitala afgană cade în mâinile talibanilor, în timp ce Turcia s-a angajat să apere şi să ţină deschis Aeroportul Internaţional din Kabul.

Foto: Hepta