Ministrul de interne, Lucian Bode, a spus, la Digi24, că locul României este în Schengen și România îndeplinește criteriile de aderare încă din 2011. Ministrul a admis că „nu există corupție fără corupți” și că mai sunt probleme la frontieră, fie că este vorba de contrabandă, fie de fuga unor condamnați. El a dat asigurări că lucrurile se îmbunătățesc și că Poliția Română „își face treaba”.

“România a îndeplinit toate criteriile de aderare la spațiul Schengen încă din anul 2011. Eu cred că acum, mai mult decât oricând, România trebuie să devină membru cu drepturi depline în spațiul Schengen și trebuie să spunem lucrurilor pe nume. Locul României este în spațiul Schengen.

Au fost dispuse măsuri de arestare preventivă față de 1.036 de persoane. Au fost dispuse măsuri asiguratorii pe aproximativ
100 de milioane de lei. Au fost indisponibilizate bunuri  – peste 130 de autoturisme în valoare de 1,5 milioane de euro. Acum, revenind la contrabanda cu țigări, contracararea acestui fenomen, pentru că vorbim de un fenomen, este un obiectiv prioritar, este un obiectiv permanent pentru Poliția de
Frontieră și pentru Poliția Română. În primele 4 luni – vorbeam despre cifre – ale anului 2022 au fost întocmite aproximativ 600 de dosare penale în acest domeniu, fiind indisponibilizată cantitatea de aproximativ 12 milioane de țigarete și 40 de tone de tutun. În martie 2021, piața neagră reprezenta 9,9 la sută.  În martie 2022 – 7,9 la sută”, a declarat Lucian Bode.