Ministrul de Interne Lucian Bode a declarat că zilnic are o raportare cu infracţiunile în care sunt implicaţi cetăţeni din Ucraina şi a ţinut să sublinieze că niciun cetăţean ucrainean sau terţ nu intră în România fără să fie verificat. Potrivit lui Bode, numai în ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 26 de sesizări privind implicarea unor cetăţeni ucraineni în diferite infracţiuni.

Lucian Bode a declarat, duminică seară, la B1 TV că oricine intră în România din Ucraina este verificat.

“Nu permitem intrarea pe teritoriul României a unui cetăţean ucrainean sau terţ neverificat. Odată ce ajung pe teritoriul României, acţiunile de monitorizare şi verificare continuă. Organizăm zilnic peste 1.300-1.400 de controale la locaţiile, la spaţiile de cazare unde îşi declară ei că vor locui. Organizăm zilnic peste 20.000 de filtre rutiere, oprind în trafic maşini înmatriculate în Ucraina. Peste 70.000 de cetăţeni ucraineni au fost verificaţi după ce au intrat pe teritoriul României”, a adăugat Lucian Bode.

Ministrul de Interne a explicat că cei care vin în România cu sume mari de bani au obligaţia să le declare.

“Au fost persoane care au intrat cu sume mari de bani pe care nu le-au declarat. Vorbim de sume nedeclarate şi descoperite de statul român. Trebuie respectată procedura legală pe teritoriul României”, a afirmat Bode.
Ministrul a prezentat o statistică a infracţuunilor în care au fost implicaţi cetăţeni din Ucraina.

“În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 26 de sesizări privind 325 de cetăţeni ucraineni cazaţi de către persoane fizice, din care 135 de minori. Spre exemplu, cetăţenii ucraineni au fost implicaţi în 138 de accidente rutiere, au săvârşit 619 infracţiuni şi le-au fost aplicate 344 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 159.000 de lei”, a mai spus Bode.