Ministrul de Interne, Lucian Bode a anunţat, miercuri, adoptarea în Guvern a proiectului privind implementarea brăţării electronice pentru agresori, în primă fază urmând a se achiziţiona, în acest an, 964 de chituri de supraveghere. Proiectul pilot se va desfăşura pe 4 ani.

Ministrul Lucian Bode a declarat că s-a aprobat Hotărârea de Guvern pentru aprobarea Notei de fundamentare privind cheltuielile aferente proiectul de investiţii Operaţionalizarea sistemului informatic de monitorizare electronică”, necesar pentru că este vorba de un proiect care va fi finanţat din fonduri publice şi depăşeşte valoarea de 40 de milioane de lei. 

Bode a spus că anul trecut a fost promulgată legea 146/ 2021 privind monitorizarea electronică în cazul unor proceduri judiciare, pentru a cărei implementare este nevoie de parcurgerea mai multor etape. Astfel, Poliţiei Române îi revine o poarte însemnată din atribuţii pentru acest sistem de supraveghere.

Implementarea presupune, pe lângă cadrul normativ, o structură formată din echipamente de comunicaţii. Sistemul electronic de monitorizare va permite asigurarea protecţiei victimelor violenţei domestică şi tragerea la răspundere a agresorilor, urmând a se demara achiziţiile pentru dispozitivele electronice de supraveghere. Valoarea totală a acestor achiziţii este de 241 de milioane lei, TVA inclus.