Aderarea României la spațiul Schengen este un obiectiv foarte important pentru noi, care figurează ca prioritate pe agenda Președinției cehe a Consiliului UE, a anuntat ministrul de interne Lucian Bode.
El a subliniat, într-o postare pe pagina de Facebook, faptul că, la inițiativa lui Vít Rakušan, ministrul de interne ceh, reprezentant al actualei Președinții a Consiliului UE, a participat la Praga la reuniunea de coordonare cu miniștrii de interne din Croația și Bulgaria, respectiv cu oficiali ai Comisiei Europene, ocazie cu care a discutat despre aderarea statelor noastre la spațiul Schengen.
„Aderarea României la spațiul Schengen este un obiectiv foarte important pentru noi care figurează ca prioritate pe agenda Președinției cehe a Consiliului UE. La inițiativa lui Vít Rakušan, ministrul de interne ceh, reprezentant al actualei Președinții a Consiliului UE, am participat la Praga la reuniunea de coordonare cu miniștrii de interne din Croația și Bulgaria, respectiv cu oficiali ai Comisiei Europene, ocazie cu care am discutat despre aderarea statelor noastre la spațiul Schengen. Salut această inițiativă, iar modul în care Președinția cehă a Consiliului UE se implică în gestionarea și deblocarea acestui dosar este unul exemplar.
Avem un context complicat la frontiera estică a Uniunii Europene, iar România este în prima linie a eforturilor de solidaritate și rămâne ferm angajată în a proteja pacea și securitatea. România aplică tot acquis-ul Schengen relevant și contribuie constant și activ la eforturile generale de consolidare a securității Uniunii, fără beneficiile aferente. Eliminarea controalelor la frontierele interne nu va fi doar în beneficiul cetățenilor României, ci al tuturor cetățenilor europeni. Am intensificat dialogul și coordonarea cu omologii europeni pentru a ne asigura de un rezultat pozitiv al demersurilor noastre în timpul Președinției cehe a Consiliului UE”, a mai spus Lucian Bode în postarea sa.

Foto: Lucian Bode/Facebook