Preşedintele SUA, Joseph Biden, l-a îndemnat, joi seară, pe omologul său din Rusia, Vladimir Putin, să reducă presiunile militare asupra Ucrainei şi a evidenţiat importanţa diplomaţiei, prin reuniunile programate în ianuarie, anunţă Casa Albă.

“Preşedintele Joseph R. Biden a vorbit astăzi cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin. Preşedintele Biden a îndemnat Rusia să reducă tensiunile în relaţia cu Ucraina. A transmis clar că Statele Unite, aliaţii şi partenerii vor reacţiona în mod determinat dacă Rusia invadează din nou Ucraina”, a transmis Preşedinţia SUA, conform unui comunicat postat pe site.

Preşedintele Biden a exprimat susţinere pentru diplomaţie, prin reuniunile programate la începutul anului viitor la nivelul Dialogului pentru Stabilitate Strategică, în cadrul NATO, prin Consiliul NATO-Rusia, şi prin intermediul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa. Preşedintele Biden a reafirmat că progresele substanţiale în acest dialog se pot obţine doar într-un mediu de reducere a tensiunilor, mai degrabă decât prin escaladarea crizei”, precizează Casa Albă.

Rusia a generat îngrijorare în Occident din cauza activităţilor militare din apropierea frontierelor Ucrainei. Administraţia de la Kiev susţine că Rusia a mobilizat zeci de mii de militari la frontierele Ucrainei şi pregăteşte un atac. Administraţia Vladimir Putin argumentează că poate mobiliza militari oriunde pe teritoriul Rusiei şi cere Statelor Unite şi Alianţei Nord-Atlantice garanţii că nu vor instala echipamente militare ofensive în apropierea frontierelor ruse.

Sursa foto: Profimedia