Preocupările de securitate ale Turciei şi opoziţia sa faţă de aderarea Finlandei şi Suediei la NATO sunt motivate, a spus duminică secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în timpul unei vizite în Finlanda, potrivit Reuters.

„Acestea sunt preocupări motivate. Vorbim despre terorism, despre exporturile de arme”, a declarat Stoltenberg. „Trebuie să înţelegem că niciun alt aliat NATO nu s-a confruntat cu mai multe atacuri teroriste ca Turcia”, a declarat acesta.

Potrivit secretarului general, discuţiile cu Turcia pe această temă vor continua, însă nu a vorbit despre vreun progres înregistrat în negocieri.

„Summitul din Madrid nu a fost niciodată termenul limită”, a mai spus Stoltenberg, cu privire la speculaţiile privind necesitatea obţinerii unui rezultat în discuţiile cu Turcia înainte de întâlnirea NATO din Madrid, care va avea loc la finalul lunii iunie.

Finlanda şi Suedia au aplicat la NATO luna trecută, ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina, însă Turcia se opune aderării acestora întrucât acuză ambele ţări de susţinerea militanţilor kurzi şi a altor grupuri numite „teroriste” de către turci.