Japonia intenţionează să construiască două nave maritime echipate cu unităţi ale sistemului de apărare antirachetă american Aegis Ashore, după ce opoziţia a forţat guvernul să abandoneze versiunea terestră a sistemului, a anunţat miercuri ministrul nipon al apărării, informează AFP.

Tokyo a anunţat în iunie că renunţă la desfăşurarea pe teritoriul său a costisitorului sistem de apărare antirachetă în două departamente nipone, din cauza unor probleme tehnice, a unor costuri tot mai mari şi a nepopularităţii acestuia.

Ministerul Apărării nipon va studia posibilitatea de “a construi două nave echipate cu sistemul Aegis” ca alternativă la proiectul abandonat, a declarat ministrul Nobuo Kishi în timpul unei reuniuni a Partidului Liberal-Democrat (PLD, la putere), dedicată problemelor apărării.

Guvernul nipon doreşte ca acest nou proiect să fie aprobat de săptămâna viitoare, potrivit postului public de televiziune NHK.

Sistemul de apărare antirachetă Aegis Ashore a fost aprobat în 2017 de guvernul nipon, într-o perioadă în care Coreea de Nord şi-a sporit testele balistice în apropiere de Japonia. Achiziţia era văzută la început şi ca un mijloc de apropiere de preşedintele Donald Trump, care insista ca aliaţii Washingtonului să cumpere arme americane.

Sursa: Agerpres

Sursa foto: Business Insider