În anul 2022, România, prin Jandarmeria Română şi Ministerul Afacerilor Externe, va deţine preşedinţia EUROGENDFOR (Forţa de Jandarmerie Europeană) – cea mai importantă organizaţie a jandarmeriilor europene, transmite Jandarmeria Română, prin intermediul unei reţele de socializare.

„Inspectorul general al Jandarmeriei Române, generalul de brigadă Alin MASTAN, a preluat de la reprezentanţii Poloniei preşedinţia Comitetului Interministerial de Nivel Înalt (CIMIN) al Forţei de Jandarmerie Europene (EUROGENDFOR), în cadrul unei ceremonii care a avut loc ieri, la Varşovia”, se arată în anunţ.

Potrivit Jandarmeriei Române, „principalele obiective ale preşedinţiei române vor avea în vedere dezvoltarea parteneriatelor privind implicarea EUROGENDFOR în misiunile de securitate ale UE şi NATO, precum şi semnarea unui document de cooperare între EUROGENDFOR şi Arma Carabinierilor din Republica Moldova”

„Debutul preşedinţiei române a fost marcat de preluarea Drapelului EUROGENDFOR, simbolul acestei organizaţii, sub deviza “Lex Paciferat” (”Legea va aduce pacea”).  Pe perioada deţinerii de către România a preşedinţiei CIMIN a EUROGENDFOR, la nivelul Jandarmeriei Române vor fi gestionate toate aspectele specifice de reprezentare şi secretariat ale organizaţiei în relaţia cu partenerii externi, precum şi cu statele care compun EUROGENDFOR”, continuă reprezentanţii Jandarmeriei.

***

Comitetul Interministerial de Nivel Înalt al Forţei de Jandarmerie Europene reuneşte 20 de reprezentanţi ai forţelor de tip jandarmerie sau poliţie cu statut militar, ministerelor de externe şi de apărare din cele 9 ţări din compunerea EUROGENDFOR, la care se adaugă invitaţi ai organismelor internaţionale cu care această instituţie desfăşoară activităţi comune (UE, ONU, NATO, OSCE), precum şi reprezentanţi ai Comandamentului Permanent al EUROGENDFOR de la Vicenza, Italia.

România a aderat la Tratatul dintre Regatul Spaniei, Republica Franceză, Republica Italiană, Regatul Ţărilor de Jos şi Republica Portugheză privind crearea Forţei de Jandarmerie Europeană, EUROGENDFOR, semnat la Velsen la 18 octombrie 2007, prin Legea nr. 148/2014 şi este membru cu drepturi depline în cadrul organizaţiei.

Sursa: Monitorul Apărării și Securității
Foto: Facebook/ Jandarmeria Română