„Astăzi  anunț că guvernul a revocat autorizațiile în curs pentru exportul de rachete și bombe aeriene în Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite. Acesta este un act pe care l-am considerat just, un mesaj clar de pace care vine din țara noastră. Pentru noi, respectarea drepturilor omului este un angajament incontestabil “, a declarat vineri ministrul italian de externe, Luigi Di Maio.

Recenta interdicție a Italiei privind vânzarea de arme către Arabia Saudită și U.A.E. (Emiratele Arabe Unite), din cauza  implicării acestor țări în războiul din Yemen, va bloca exportul a peste 12.700 de bombe către țările din Golful Persic.

Muniția blocată , în valoare de 400 de milioane de euro, urma să fie livrată țărilor menționate în urma unor contracte convenite de fostul guvern Matteo Renzi, a dezvăluit ONG-ul italian Rețeaua italiană de pace și dezarmare.

Directorul general al Centrului Executiv de Mină pentru Yemen (YEMAC), Ali Sofra, susține că Arabia Saudită și aliații săi au aruncat peste 3.100 de bombe cu dispersie asupra Yemenului, începând din  2015.

Riadul și Abu Dhabi s-au clasat pe locul 10, respectiv 11 ​​pe lista celor mai mari importatori de arme din Italia în 2019.  Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite au cumpărat echipamente militare în valoare de 105,4 milioane euro, respectiv 89,9 milioane  euro.

Sursa foto și text: defenseworld.net