Iranul a transmis miercuri Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) că avansează în producţia de uraniu metalic pentru a servi drept combustibil la un reactor, ceea ce ar marca o nouă încălcare a angajamentelor sale din acordul internaţional semnat în 2015, informează Agerpres, care citează AFP.

“Iranul a informat Agenţia într-o scrisoare din 13 ianuarie că +modificarea şi instalarea echipamentului corespunzător pentru activităţile de cercetare şi dezvoltare a început deja+”, a indicat AIEA într-un comunicat, referindu-se la proiectul Iranului de a efectua cercetări asupra producţiei de uraniu metalic într-o uzină şi Ispahan (centru).

Potrivit Teheranului, aceste cercetări au ca obiectiv să furnizeze combustibil avansat pentru un reactor de cercetare de la Teheran.

“Uraniul natural va fi utilizat pentru a produce uraniu metalic într-o primă fază”, a indicat într-un mesaj pe Twitter ambasadorul iranian la AIEA, Kazem Gharib Abadi.

Subiectul este sensibil pentru că uraniul metalic poate fi utilizat ca o componentă a armelor nucleare, iar acordul din 2015 specifică o interdicţie de 15 ani asupra “producţiei sau achiziţionării de metalelor plutoniu sau uraniu ori a aliajelor acestora”.

Foto: YouTube