Începând cu ziua de Florii (Duminica Intrării în Ierusalim a Domnului) se intră în ultima săptămână a Postului Paştilor, numită Săptămâna Patimilor (Săptămâna Mare), în care creştinii se pregătesc să întâmpine marea sărbătoare a Învierii Mântuitorului Iisus Hristos.

Sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim are loc în duminica dinaintea Învierii Domnului (a Sfintelor Paşti), ziua fiind cunoscută şi sub numele de Duminica Floriilor sau Duminica Stâlpărilor.

Poporul îl întâmpină pe Iisus cu ramuri de finic şi de măslin, strigând: “Osana Fiului lui David; binecuvântat este Cel ce vine întru numele Domnului! Osana întru cei de sus!” (Matei 21, 9).

Slujbele de Florii se vor desfășura cu respectarea regulilor sanitare

Slujbele vor fi oficiate în interiorul bisericilor, dacă numărul credincioșilor permite păstrarea distanței între persoane de 2 metri, în caz contrar, slujbele vor fi oficiate în exterior, conform setului de recomandări trimis de Patriarhia Română către toate unitățile de cult.
În Duminica Floriilor, ramurile binecuvântate vor fi distribuite de către preot și voluntari în exteriorul lăcașurilor de cult, iar credincioșii vor fi îndemnați să aștepte pe locurile marcate până când vor primi ramurile.
Acolo unde există tradiția procesiunilor de Florii, se recomandă ca acestea să aibă loc doar în jurul bisericilor.
La Catedrala Patriarhală, slujba va fi oficiată în aer liber, iar dacă va ploua, în interiorul catedralei, cu participarea doar a șaptezeci de credincioși.
Foto: basilica.ro