Armata indiană va primi primul lot  al sistemului rusesc de rachete antiaeriene și antibalistice S-400 până la sfârșitul anului 2021. 

“Livrarea sistemului de rachete antiaeriene S-400 către India este în grafic. Primul set este așteptat să fie livrat până la sfârșitul acestui an”, a declarat Vladimir Drozhzhov, adjunctul șefului Serviciului Federal de Cooperare Militar-Tehnică al Rusiei.

100 de membri ai armatei indiene au fost trimiși în Rusia în ultima săptămână a lunii ianuarie pentru a începe instruirea cu privire la modul de operare a acestora.

„Specialiștii indieni care au ajuns în India în ianuarie au început instruirea pentru a învăța cum să lucreze cu sistemele”, a adăugat Drozhzhov.

Un oficial america a declarat că India riscă sancțiuni din partea  Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act  (CAATSA), la fel ca și Turcia.

Turcia a achiziţionat în iulie 2019 un sistem antibalistic şi antiaerian rus S-400, dar cazul a generat o criză între Turcia şi Statele Unite, aliaţi în cadrul NATO. Statele Unite au avertizat că sistemele S-400 nu sunt compatibile cu echipamentele NATO, formulând temeri că ar putea fi expuse date secrete de tip tehnic despre avioanele militare americane F-35. În acest context, Administraţia de Washington a suspendat participarea Ankarei la programul avioanelor invizibile pe radar F-35.