A început campania de vaccinare. La ora 9:00 s-a dat startul imunizării în București, iar o oră mai târziu în toată țara. Primul român care a primit o doză din acest ser este o asistentă de la Institutul Național „Matei Balș” din Capitală.
Conform GCS, Mihaela Anghel este asistentă medicală generalistă, membră a echipei medicale care, la data de 27 februarie a acestui an, a preluat primul pacient din România confirmat cu virusul SARS-CoV-2.
Dozele de vaccin din prima tranșă – cele peste 3.000 de vaccinuri cu valoare de primă administrare- au fost alocate pentru vaccinarea personalului medical din cele zece unități medicale aflate în prima linie în lupta cu COVID-19.
Potrivit autorităților, alocarea a fost după cum urmează:
1. Brașov – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase- 100 de doze;
2. București – Institutul Național de Boli Infecțioase “Prof. Dr. Matei Balș“- 600 de doze;
3. București – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase “Dr. Victor Babeș“ – 530 de doze;
4. Cluj – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, Cluj-Napoca- 375 doze;
5. Constanța- Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, Constanța- 170 doze;
6. Dolj – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie “Victor Babeș“, Craiova- 90 doze;
7. Iași – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase- 260 doze;
8. Maramureș – Baia Mare- Spitalul de Urgență- 210 doze;
9. Suceava – Spitalul Județean de Urgență “Sfântul Ioan cel Nou“ Suceava- 250 doze;
10. Timiș – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie “Dr. Victor Babeș“, Timișoara- 450 doze.
Conform Strategiei pentru vaccinarea împotriva COVID-19 în România, vaccinarea se va realiza în etape, respectând grupele populaționale. Pentru etapa I, vaccinarea se va organiza la locul de muncă și prin centrele de vaccinare fixe și mobile, iar pentru etapele II și III vaccinarea se va organiza prin centre de vaccinare fixe și mobile, echipe mobile, rețeaua de medicină de familie, centre drive-through.
Potrivit strategiei pentru vaccinarea împotriva COVID-19 în România vaccinarea este voluntară și ne-obligatorie.
Vaccinarea împotriva COVID-19 este importantă pentru că reduce riscul de îmbolnăvire și riscul de a dezvolta o formă severă de boală. Vaccinarea este un instrument important pentru a opri răspândirea pandemiei, scădea supraîncărcarea unităților sanitare, permițând, astfel, redeschiderea unităților sanitare pentru pacienții non-COVID. Astfel, vor fi create condițiile pentru redeschiderea activităților socio-economice și înlesnirea liberei circulații.
Sursa: RO Vaccinare