Numărul personalului militar şi veteranilor războaielor desfăşurate din septembrie 2001 până în prezent care au murit prin sinucidere este de patru ori mai mare decât numărului celor care au căzut victime ale aceloraşi războaie, arată un studiu al Universităţii Brown, potrivit Military.com.

Într-un studiu publicat luni de către Institutul Watson pentru Afaceri Publice şi Internaţionale din cadrul Universităţii Brown, parte a seriei „Costurile războaielor”, se estimează că aproape 30.177 de militari şi veterani ai războaielor din Irak şi Afganistan şi-au pierdut viaţa, în ultimii 20 de ani, prin sinucidere. Majoritatea se înregistrează în rândul veteranilor de război: 22.261.

Acest număr este de patru ori mai mare decât numărul celor care au murit în operaţiile de război desfăşurate din septembrie 2001 până în prezent (7.057), susţine studiul numit „High Suicide Rates Among United States Service Members and Veterans of the Post-9/11 Wars”.

În prezent, rata suicidului în cadrul Armatei SUA a întrecut rata suicidului la civili. Acelaşi studiu susţine că anumite elemente specifice războaielor din ultimii 20 de ani au condus la o aşa-numită „epidemie a suicidului”.

Una dintre armele acestor războaie, dispozitivul exploziv improvizat, a provocat un val de leziuni cerebrale traumatice sau politraumatisme.

Studiile sugerează că între 8% şi 20% dintre militarii care au desfăşurat operaţii militare după septembrie 2001 au suferit cel puţin o leziune cerebrală traumatică în cariera lor. Într-un studiu din 2012, realizat pe aliaţii SUA din Afganistan, s-a arătat că cel puţin jumătate din toţi militarii dislocaţi au suferit cel puţin o leziune cerebrală, iar 13% au fost victimele a mai mult de trei astfel de leziuni.

De asemenea, se pare că acordarea de servicii medicale de calitate a ţinut militarii în uniformă mai mult decât în trecut, permiţând, astfel, redislocarea în teatre de operaţii a militarilor care au suferit anterior leziuni cerebrale.

Alţi factori care au condus la creşterea ratei suicidului în rândul militarilor americani sunt: traumele psihice, fizice, morale şi sexuale, stresul şi epuizarea psihică, accesul la arme, dificultăţile privind reintegrarea militarilor în viaţa civilă etc.

Foto: US Army