Peste 100 de percheziții și 10 acțiuni operative au efectuat, miercuri, 18 mai a.c., efectivele Inspectoratului General al Poliției Române, împreună cu alte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, în baza mandatelor emise de magistrați, pentru combaterea faptelor ilegale din domeniile: criminalitate economică, investigații criminale și criminalitate organizată.
Într-unul dintre dosare, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Arad și polițiștii de frontieră din cadrul I.T.P.F. Timişoara şi Oradea, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – B.T. Arad, au efectuat percheziții domiciliare, în județele Arad, Timiș, Cluj, Iași și Caraș-Severin pentru destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în traficul de migranți și traficul de droguri de risc și de mare risc.
Din cercetări a reieșit că, în luna august 2021, în judeţul Timiş, ar fi fost constituit un grup infracţional organizat, format din 41 de membri, care ar fi acționat, până în prezent, în zona de vest a României, cu scopul de a săvârși infracţiunea de trafic de migranţi.
Astfel, membrii grupului infracţional ar fi racolat migranţi proveniţi din Orientul Mijlociu, care după ce trecuseră ilegal frontiera României, dinspre Serbia și Bulgaria, se adăposteau în judeţul Timiş, în special în municipiul Timişoara. Migranții erau transportați până la frontiera de stat a României cu Ungaria, în judeţul Arad și apoi călăuziți de membrii grupului în vederea trecerii frauduloase a frontierei de stat, destinaţiile finale ale migranţilor fiind Austria şi Germania.
Totodată, în perioada ianuarie-mai 2022, o parte dintre membrii grupului ar fi deţinut şi vândut, fără drept, droguri de mare risc (cocaină şi amfetamină) și droguri de risc (cannabis), consumatorilor din judeţele Arad, Timiş și Caraş Severin.
Într-un alt dosar, polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Gorj – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, au efectuat 27 de percheziții domiciliare, în județele Gorj, Giurgiu, Timiș, Alba, Suceava, Neamț, Iași, Olt, Dolj, Sibiu și municipiul București, în vederea documentarii activității infracționale a unor agenți economici și persoane fizice, care desfășoară activități de colectare și reciclare de deșeuri.
Perchezițiile s-au derulat la sediile și punctele de lucru ale mai multor agenți economici, precum și la domiciliile unor persoane fizice, care, începând cu anul 2017 și până în prezent, ar fi dezvoltat un sistem de fraudare și inducere în eroare a operatorilor implicați în mecanismul de transfer al responsabilității stabilite în sarcina producătorilor de deșeuri din ambalaje, cauzând un prejudiciu de aproximativ 4.700.000 de lei.