Două bombe cu diametru mic, care colaborează în rețea (CSDB) au fost lansate de pe un F-16, în timpul primei demonstrații de zbor a programului Forțelor Aeriene ale SUA, „Golden Horde”. 

Testul, care a avut loc la finalul anului trecut, dar care a fost anunțat recent, a fost efectuat de o echipă de la Centrul de testare a Forțelor Aeriene Americane de la Baza Aeriană Eglin din Florida, folosind un avion de vânătoare F-16 Viper. Aeronava a lansat două bombe de diametru mic, care colaborează, (CSDB – Collaborative Small Diameter Bomb), special configurate pentru acest experiment, informează defenseromania.ro, care citează publicația Breakingdefense.

Prin Golden Horde, unul din programele prioritare ale AFRL – Centrul de Cercetare al Forțelor Aeriene, armata SUA încearcă introducerea în arsenalul său de război a capacității autonome de colaborare în rețea ale sistemelor de arme existente.

Programul își propune să demonstreze că mai multe arme pot să interacționeze între ele și să transmită date într-o rețea. Atunci când sunt desfășurate în masă, aceste arme schimbă permanent informații și își coordonează loviturile (pe baza algoritmilor pre-programați) pentru a copleși apărarea inamică.