“Guvernul haitian a solicitat asistenţă în gestionarea securităţii şi în anchetă. Rămânem în contact regulat cu oficialii haitieni pentru a discuta despre modul în care Statele Unite pot ajuta”, a delcrat un purtător de cuvânt al departamentului de stat, citat de The Guardian.

mod separat, Casa Albă a declarat că SUA vor trimite o delegaţie care va include înalţi oficiali ai FBI-ului şi mebrii ai departamentul pentru Securitate Internă cât mai curând posibil.

Ţara din Caraibe este încojurată de incertitudine ca urmare a asasinării preşedintelui Jovenel Moïse la începutul zilei de miercuri. De atunci violenţa a crescut pe străzi, iar ţara a intrat într-o criză constituţională cu un Parlament suspendat şi doi oficiali rivali care susţin că deţin funcţia de prim-ministru interimar.

Poliţia din Haiti a declarat că asasinarea a fost efectuată de 28 de mercenari. Şaptesprezece dintre suspecţi au fost capturaţi după lupte violente în Pétion-Ville, o suburbie a capitalei Port-au-Prince. Alţi trei au fost ucişi şi opt sunt încă în libertate.

Într-o scrisoare prin care solicita asistenţă, adresată secretarului de stat al SUA, Tony Blinken, ambasadorul ţării de la Washington, Bocchit Edmond, a cerut în mod special ajutor de la programele de formare ale FBI şi ale departamentului de justiţie.

Orice prezenţă militară americană ar fi probabil foarte controversată: în 1915, trupele americane au invadat Haiti după asasinarea preşedintelui Jean Vilbrun Guillaume Sam. Trupele americane nu au părăsit Haiti decât în ​​1934 şi au rămas strâns implicate în politica internă din ţară.

Forţele SUA s-au întors în Haiti în 1994, după ce preşedintele ales, Jean-Bertrand Aristide, a fost dat jos printr-o lovitură de stat organizată de armată. Între 2004 şi 2017, trupele ONU de menţinerea păcii au fost staţionate în Haiti ca parte a unei misiuni extrem de controversate. Trupele au fost acuzate de abuzuri şi de faptul că au cauzat un focar de holeră care a ucis mii de localnici.

„O altă desfăşurare a trupelor străine în Haiti ar fi un dezastru”, a spus pentru The Guardian Jake Johnston, specialist la centrul de Cercetări Economice şi Politice.

Johnston a adăugat că o desfăşurare de trupe a SUA este puţin probabilă, dar nu imposibilă.

Foto: Mediafax