La data de 25 mai a.c., Poliția Română, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T., cu sprijinul Poliției de Frontieră și Jandarmeriei Române, au desfășurat o operațiune pentru destructurarea unor grupuri infracționale organizate, specializate în trafic de droguri de risc și mare risc, precum și efectuarea de operațiuni cu substanțe cu efect psihoactiv.

 

1. La data de 25 mai a.c., polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Gorj, împreună cu procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism –  Biroul Teritorial Gorj, au documentat activitatea infracțională a patru persoane bănuite de constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de droguri de risc și efectuarea, fără drept, de operațiuni cu substanțe psihoactive. În cauză s-a reținut faptul că, în luna ianuarie a.c., trei dintre bănuiți ar fi constituit un grup infracțional organizat, la care ar fi aderat și alte persoane, în scopul săvârșirii infracțiunii de trafic de droguri de risc și efectuarea de operațiuni cu substanțe psihoactive.

Astfel, persoanele bănuite ar fi comercializat, în mod repetat droguri de risc (cannabis) și substanțe cu efect psihoactiv, consumatorilor, preponderent tineri, din județul Gorj. În urma punerii în aplicare a 12 mandate de percheziție domiciliară, în Târgu Jiu, Timișoara, Rovinari și Bălănești, au fost descoperite și ridicate 1,6 kilograme de cannabis, aproximativ 210 grame de produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, o substanță solidă conglomerată, de culoare albă, o substanță de culoare albă, sub formă solidă, tip bulgări, șase cântare de precizie, 5 grindere, 11 telefoane mobile, un memory-stick, o armă de tip airsoft cu două încărcătoare, mai multe carte SIM și 7004 lei. De asemenea, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism –  Biroul Teritorial Gorj au dispus reținerea a patru bănuiți, pentru 24 de ore.

2. La data de 25 mai a.c., polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Brăila, împreună cu procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Brăila au documentat activitatea infracțională a trei persoane bănuite de trafic de droguri de mare risc. În cauză s-a reținut faptul că, în perioada martie – mai 2023, bănuiții ar fi comercializat, în mod repetat, droguri de risc (cannabis), consumatorilor din județul Brăila. Au fost puse în aplicare opt  mandate de percheziție domiciliară, în județul Brăila, fiind descoperite și ridicate peste 500 de grame canabis, țigarete confecționate artizanal, cu conținut de cannabis, mai multe grindere și telefoane mobile. Totodată, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Brăila au dispus reținerea, pentru 24 de ore, față de 3 persoane. Activitățile au fost realizate cu sprijinul polițiștilor din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Brăila.

3. La data de 25 mai a.c., polițiștii din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Arad, împreună cu procurorii  Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism –  Biroul Teritorial Arad, au documentat activitatea unei persoane bănuite de trafic de droguri de risc și mare risc în formă continuată și efectuare de operaţiuni cu substanţe susceptibile de a produce efecte psihoactive. În cauză s-a reținut faptul că, în perioada februarie – mai 2023,  bănuitul ar fi comercializat, în mod repetat, droguri de risc și mare risc, precum și substanțe cu efecte psihoactive.

Au fost puse în aplicare 5 mandate de percheziție domiciliară în județul Arad, fiind descoperite și ridicate aproximativ 300 de grame de canabis, 7 grame de MDMA, ciuperci halucinogene și țigarete confecționate artizanal cu substanță vegetală. De asemenea, au fost descoperite și ridicate sume de bani, în lei și euro.

Judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Arad a dispus arestarea preventivă a bănuitului, pentru 30 de zile. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția de Operațiuni Speciale din cadrul I.G.P.R. și Biroul Tehnic și Criminalistic din cadrul D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală.

4. Joi, 25 mai a.c., polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Oradea – Serviciul Antidrog, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Oradea, au efectuat 6 percheziții domiciliare, la peroane bănuite de trafic de droguri de risc și mare risc și nerespectarea regimului armelor și munițiilor. Din cercetări a reieșit că, în perioada martie a.c. până în prezent, cele cinci persoane, cu vârste între 19 și 26 de ani, ar fi comercializat, în repetate rânduri, în municipiul Oradea, droguri de risc și mare risc, respectiv cannabis și 3 CMC.

În urma perchezițiilor domiciliare, efectuate pentru documentarea și probarea activității infracționale a acestora, au fost descoperite și ridicate în vederea cercetărilor 37 de grame de substanță cristalizată 3 CMC, 20 de grame de cannabis, 16 capsule cu pulbere albă, psihoactivă, cinci hard diskuri externe, două laptopuri și un telefon mobil. De asemenea, au fost descoperite două arme neletale, supuse autorizării, trei arme de tip airsoft, o cutie cu 99 de capse detonante, 10 cartușe cu proiectil din cauciuc, 1,614 kilograme de proiectile metalice, 825 de grame de tuburi de cartuș fără capsa detonantă, 41 de cartușe de diferite calibre, acestea urmând a fi supuse expertizării.

La finalizarea perchezițiilor domiciliare, au fost puse în aplicare cinci mandate de aducere, cele cinci persoane fiind conduse la sediul D.I.I.C.O.T. Oradea, în vederea audierii. Ulterior, față de cele cinci persoane a fost dispusă reținerea pentru 24 de ore, iar vineri, 26 mai a.c., două dintre acestea vor fi prezentate la Tribunalul Bihor, în vederea dispunerii de măsuri legale. Acțiunea a beneficiat de sprijinul jandarmilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Bihor. 

La data de 25 mai a.c., polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Călărași, împreună cu procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism –  Biroul Teritorial Călărași, au documentat, în două cauze, activitatea infracțională a mai multor persoane bănuite de  trafic de droguri de risc și mare risc. În cele două cauze, s-a reținut faptul că, în perioada septembrie 2021 – mai 2023, bănuiții ar fi deținut și comercializat droguri de risc (cannabis), pentru suma de 50 lei per doză și droguri de mare risc (MDMA), pentru sume cuprinse între  50 – 100 lei per doză. Au fost puse în aplicare zece mandate de  percheziție domiciliară, fiind descoperite și ridicate mai multe mijloace de probă, precum și aproximativ 55 de grame de cannabis.

La data de 25 mai a.c., procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism –  Biroul Teritorial Călărași au dispus reținerea a cinci bănuiți și măsura controlului judiciar față de alți cinci, în două cauze.

În cursul zilei, judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Călărași a dispus arestarea preventivă a bănuiților, pentru 30 de zile. Activitățile au beneficiat de sprijinul polițiștilor din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București.

La data de 25 mai a.c., polițiști din cadrul  Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Constanța, împreună cu procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism –  Serviciul Teritorial Constanța au documentat activitatea infracțională a unei persoane, bănuite de trafic de droguri de risc în formă continuată. În cauză s-a reținut faptul că, în perioada februarie – mai 2023, bănuitul ar fi comercializat, în mod repetat, droguri de risc.

În data de 25 mai, procurori D.I.I.C.O.T. – S.T. Constanța au dispus reținerea unui bănuit, cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri de risc în formă continuată. În urma percheziției domiciliare au fost identificate și ridicate mai multe mijloce de probă.

Polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Harghita, împreună cu procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism –  Biroul Teritorial Harghita au documentat activitatea infracțională a unui bănuit, cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri de risc. Un bărbat a fost reținut pentru 24 de ore, măsura fiind dispusă după ce bănuitul a fost depistat în flagrant delict, în timp ce comercializa cannabis contra sumei de 400 de lei. De asemenea, au fost puse în aplicare două mandate de percheziție domiciliară, fiind identificate și ridicate mai multe mijloace de probă, cannabis și sume de bani, în lei și euro.

Polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Vâlcea, împreună cu procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism –  Biroul Teritorial Vâlcea, au documentat activitatea infracțională a două persoane, bănuite de trafic de droguri de mare risc, respectiv trafic de droguri de risc. În cele două cauze s-a reținut faptul că, în perioada martie – mai 2023, bănuiții ar fi comercializat, în mod repetat, droguri de risc și mare risc. Au fost puse în aplicare patru mandate de percheziție domiciliară, fiind descoperite și ridicate 150 de grame de drog de mare risc, 14 plante canabis, precum și 4.500 de lei. Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism –  Biroul Teritorial Vâlcea au dispus, în două cauze,  reținerea a doi bănuiți, pentru 24 de ore.

La data de 25 mai a.c., polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Teleorman, împreună cu procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism –  Biroul Teritorial Teleorman au documentat activitatea unui bărbat bănuit de trafic de droguri de risc. În cauză s-a reținut că, în perioada aprilie – mai 2023, bănuitul ar fi comercializat, în mai multe rânduri, droguri de risc (cannabis). Au fost puse în aplicare trei mandate de percheziție domiciliară fiind descoperite și ridicate mai multe mijloce de probă, precum și cannabis. Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism –  Biroul Teritorial Teleorman au dispus reținerea unui bănuit, pentru 24 de ore. Acțiunile au fost realizate împreună cu polițiști din cadrul brigăzilor și serviciilor de combatere a criminalității organizate, inspectoratelor județene de poliție și jandarmi din cadrul inspectoratelor de jandarmi județene. Suportul tehnic de specialitate a fost asigurat de către Direcția de Operațiuni Speciale din cadrul I.G.P.R. și Biroul Tehnic și Criminalistic din cadrul D.I.I.C.O.T.-Structura Centrală.

Sursa: IGPR