Grecia a semnat luni un contract pentru achiziţionarea a 18 avioane de luptă Rafale din Franţa, întărindu-şi astfel parteneriatul cu Parisul în faţa tensiunilor cu Turcia, informează Agerpres, care citează AFP.

Valoarea tranzacţiei se ridică la circa 2,5 miliarde de euro şi presupune furnizarea de către Paris a 12 aparate de ocazie, scoase de pe inventarul forţelor aeriene franceze, a 6 avioane noi ale constructorului Dassault Aviation, susţinere logistică şi armament asociat.

Evocând un parteneriat operaţional foarte strâns cu Atena, ministrul francez al apărării Florence Parly, care s-a deplasat în capitala Greciei pentru ceremonia de semnare a contractului, a salutat un “succes important” pentru Rafale, care pentru prima dată are vânzări către o ţară din Europa cu care Franţa caută să-şi amplifice exporturile şi cooperarea.

Dassault Aviation a livrat peste 10.000 de avioane militare şi civile în peste 90 de ţări în ultimul secol, de la avionul de luptă Rafale, la familia Falcon de avioane de afaceri, drone militare şi sisteme spaţiale. În 2019, Dassault Aviation a raportat venituri de 7,3 miliarde euro. Compania are 12.750 de angajaţi, potrivit zf.ro.

Foto: dassault-aviation.com